BioPartner Accelerator & Incubator

BioPartner Accelerator & Incubator zijn twee gebouwen die binnen een Design & Build constructie door Dura Vermeer Bouw samen met JHK Architecten voor BioPartner Centre Leiden zijn ontwikkeld.

De gebouwen zullen gezamenlijk 11.500 m2 kantoor- en laboratoriumruimte bieden aan (door)startende life science bedrijven. Er zijn flexibele werkplekken gerealiseerd die een plek en een kans bieden aan bedrijven die zich bezig houden met het onderzoek naar medicijnen en vaccins. BioPartner Center Leiden is het grootste center voor starters in de life sciences van Nederland.

De gebouwen zijn zeer compact opgezet. De niet daglichtafhankelijke en facilitaire ruimten bevinden zich in de kern. Door de compacte vorm is een gunstige vormfactor mogelijk: meer vloer met minder gevel. Deze oplossing blijkt economisch en duurzaam.

De gebouwen hebben een zeer heldere plattegrond. Door de vanzelfsprekende lay-out kent het geen dead-ends en bevindt zich geen enkele huurder aan het einde van de gang. Daarnaast zijn ze uitermate flexibel in te delen. Er zijn units van allerlei afmetingen mogelijk. Bovendien zijn units eenvoudig samen te voegen. Ook de installaties zijn uitgelegd op deze mate van flexibiliteit. De luchtinvoer geschiedt via een centrale schacht in de plafonds, de luchtafvoer wordt verzorgd door decentrale verticale afvoerschachten. Hierdoor zijn slechts korte kanaallengten benodigd en worden kruisende lijnen zoveel mogelijk vermeden.

De twee gebouwen vormen door hun gelijke vormgeving en uitgelijnde positionering een krachtig ensemble. Dat wordt versterkt door de consequente materiaaltoepassing en een duidelijke horizontale geleding en een hoogwaardige detaillering. De alzijdigheid waarmee de gebouwen zijn ontworpen zorgt er voor dat er geen achter- of zijkanten ontstaan en alle gevels zich als voorgevels presenteren.

Adres: Wassenaarseweg, Leiden Opdrachtgever Design & Build: Dura Vermeer Bouw Leidschendam Gebruiker: BioPartner Center Leiden Start opdracht: 2009 Oplevering: 2012 Bruto vloeroppervlakte: Accelerator: ca. 6.500 m², Incubator: ca. 5.000 m²

Aannemer: Dura Vermeer Bouw Leidschendam Constructeur: Adviesbureau Kaskon Adviseur installaties W: Wolter en Dros Adviseur installaties E: Croon TBI Adviseur bouwfysica: Bureau Nieman

Publicaties: dearchitect.nl 2011 week 51, architectenweb.nl