Centrum voor ICT

De Belastingdienst Centrum voor ICT is vanaf januari 2001 gevestigd in het Laan van Westenenk Complex in Apeldoorn. De Rijksgebouwendienst heeft opdracht gegeven om het bestaande complex aan te passen en uit te breiden ten behoeve van de huisvesting van ca. 400 medewerkers en het opzetten van een bedrijfszeker productie- en automatiseringsproces.

Het complex bestaat uit drie componenten: centraal ligt het productiegebouw (Centrum), middels een luchtbrug verbonden met het energiegebouw (Zuid). Noordelijk ligt het diagonaal geplaatste kantoorgebouw (Noord). Zowel gebouw Noord als het Centrum zijn reeds in 1993 gebouwd, tesamen met een volledig geautomatiseerd hoogbouwmagazijn. Dit magazijn werd zorgvuldig gesloopt: materialen en constructies uit deze sloop zijn waar mogelijk opnieuw gebruikt.

De bestaande assemblagehal is veranderd in een volcontinu draaiend productie- en informatiseringscentrum. De twee processen zijn zorgvuldig gescheiden. Dit is mogelijk door op de begane grond de productieprocessen, zoals printen en nabewerken, te laten plaatsvinden. Op de verdieping liggen nu vier zwaar beveiligde computerruimten, de informatiseringsharten. Ze zijn gescheiden door opvallende technische schachten, geschilderd in een signaalrode kleur. Via daklichten en glazen tegelvloeren bereikt het daklicht de begane grond. Om deze verdieping heen is een kantoorschil ontworpen, met in de lange zijden open kantoorlandschappen. Vergaderruimten, archieven, pantry's en sanitaire voorzieningen zijn hierin als losse elementen opgenomen. Aan de noordzijde bevinden zich de traditionele kantoorruimten. De gangen rondom en tussen de computerruimten liggen verhoogd om installaties weg te kunnen werken. Hierdoor ligt het kantoorlandschap verdiept.

Aan de zuidzijde ligt een functioneel energiegebouw, een luchtbrug voert alle installatiekabels naar het Centrum. Het energiegebouw bevat een innovatief samenstel van energieopwekkers, nodig om een continu bedrijfsvoering te waarborgen. Veel onderzoek is besteed aan het duurzaam opwekken van energiebronnen, waarbij het bedrijf niet alleen uit traditionele energiebronnen put, maar ook in staat is om zelf geproduceerde energie op te slaan en opnieuw te gebruiken.

Zoveel mogelijk is rekening gehouden met de bestaande uitstraling van het complex. De lichte grijsgroene metalen gevelbeplating toont bescheiden het industrieeltechnische karakter en refereert met respect naar de groene en bosrijke omgeving. Het terrein is opnieuw ingericht, transparant en met lichte beplanting.

Adres: Laan van Westenenk 492, Apeldoorn Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst Directie Oost Gebruiker: B/CICT Start opdracht: 1998 Oplevering: 2000 Bruto vloeroppervlakte: bedrijfsruimte ca. 21.250 m², kantoorruimte ca. 5.300 m²

Stedenbouwkundig ontwerp: Delta Vorm Groep Hoofdaannemer: Bouwcombinatie Welling/Züblin Constructeur: van der Vorm Engineering Adviseur installaties: Valstar Simonis, Sweegers en de Bruin Adviseur bouwfysica: DGMR Raadgevende Ingenieurs