Borneo Sporenburg

In het westelijk havengebied van Amsterdam zijn, binnen het stedenbouwkundig plan van West 8, naar ons ontwerp drie bouwblokken met in totaal 72 woningen gerealiseerd. De blokken sp05, sp11 en sp16(deels) zijn gelegen aan de groenstrook, die in het verlengde van de IJ-haven is geprojecteerd. De richting van deze groenstrook is de oorzaak van de specifieke spitse vorm van de blokken. De wens van de opdrachtgever, New Deal, naar een groot aantal kleine woningen betekende met de voorgeschreven bouwhoogte het stapelen van woningen.

Gekozen is voor maisonettes op een onderbouw van studio's of garages, in de spitse punten zijn woningen over drie lagen. De maisonnettes worden ontsloten middels een intieme binnenhof op de eerste verdieping. Dit deck, op de koppen overbouwd, is gelegen rondom een 'groene' hof en heeft uitzicht op de groenstrook. Grofweg zijn de woningen te verdelen in 3 types: - studio's, ontsloten vanaf maaiveld, met over het algemeen één woonruimte met een inwendige hoogte van 3,2 meter. - maisonettes, met de entree en slaapkamer(s) op de eerste verdieping en de woonkamer aan de buitenruimte op de tweede verdieping. - 3-laagse woningen, de ene helft van de woningen met de entree op de begane grond en de woonkamer op de eerste verdieping, de andere helft met de entree op de eerste verdieping en de woonkamer op begane grond.

In elk blok bevinden zich verder een aantal parkeerplaatsen en clusters met fietsenbergingen. De straat- en kadegevels kenmerken zich met name door een verticale geleding, de franse balkondeuren én de grote sparingen in het metselwerk ter plaatse van de studio's op de begane grond. De gevels aan de groenzone krijgen hun karakter door het contrast tussen de reeks van gegroepeerde verticale kozijnen en de grote openingen ter plaatse van het gemeenschappelijke binnenterrein. Deze laatste zijn over de volledige breedte en hoogte voorzien van een hekwerk.

Adres: Panamakade, Amsterdam Opdrachtgever: New Deal - Amsterdam Start opdracht: 1996 Oplevering: 2000

Stedenbouwkundig ontwerp: WEST 8