Renovatie Achter Sint Pieter 200 - Universiteit Utrecht

In opdracht van de Universiteit Utrecht heeft JHK Architecten in samenwerking met Verlaan & Bouwstra Architecten het ontwerp gemaakt voor de renovatie en herinrichting van het complex aan de Achter Sint Pieter 200. Het universiteitsgebouw ASP200 ligt in het hart van het gebouwencluster van de Universiteit Utrecht in de historische binnenstad en draagt bij aan de zichtbaarheid van universiteit in de stad.

De opgave
De renovatieopgave richt zich op het toekomstbestendig maken van het complex; naast functionele verbeteringen zal het comfort op niveau gebracht worden zodat een duurzaam en toekomstbesteding universiteitsgebouw ontstaat.

Karaktervol, toekomstbestendig en duurzaam
De analyse van de historische waarde en ontstaansgeschiedenis van de verschillende bouwdelen is leidend geweest bij het ontwerp. Het karakter van de ruimtes, de beschikbare ruimte per bouwdeel en de wens tot scheiding van kantoor en ontmoeten zijn daarnaast leidend geweest bij het komen tot een nieuwe indeling.

Verbetering van de logistieke hoofdstructuur
Er zal één nieuw entreegebied worden gerealiseerd dat zowel vanuit Achter Sint Pieter als vanuit de binnenhof te bereiken is. Aan de binnenhofzijde zal de in 1960 ingevulde koppeling tussen Achter Sint Pieter 200 en de kantoorvleugel daartoe vervangen worden door een nieuw glazen tussenlid. Hiermee wordt ook de structuur van het complex en de leesbaarheid van de afzonderlijke gebouwen weer hersteld.

Heldere organisatie, potentieel benut
Door de herinrichting zal de mogelijke bezetting van het complex sterk verbeteren. Niet alleen het beter benutten van de bestaande kantoor- en onderwijsruimten maar ook het in gebruik nemen van de nu ongebruikte zolder van Achter Sint Pieter 220 draagt daar sterk aan bij.

De werkverdiepingen worden heringericht waarbij een duidelijke scheiding wordt aangebracht tussen geconcentreerd werken en ontmoeten. Zo zijn centraal op de verdiepingen aan de verticale hoofdontsluiting nieuwe ankerpunten gerealiseerd met een pantry, repro en vergaderfaciliteiten.

Representatieve ruimten
De raadzaal is het meest bepalende element op de eerste verdieping en zal worden gerestaureerd en heringericht ten behoeve van vergaderingen met grote groepen en voor het executive onderwijs. Voor de multifunctionaliteit van de ruimte wordt los meubilair toegepast.
Direct onder de raadzaal komt een nieuw multifunctioneel restaurant. Deze nieuwe ‘huiskamer’ van het gebouw is ook buiten lunchtijden te gebruiken als werkplek en als ontmoetingsruimte voor bijeenkomsten. Het monumentale karakter, met de bogen en de ‘en suite’ van de uitgifte met haar dubbele deuren, past bij de representatieve opzet van het vernieuwde gebouw.
In de Rijksmonumenten wordt de historische uitmonstering van het interieur hersteld. Zo zal onder andere de op de begane grond gelegen Toon Peterszaal voorzien worden van nieuwe wandbespanning.

Duurzaamheid en comfort
Binnen het ontwerpteam is er veel integrale aandacht gegeven aan de uitwerking van de verduurzaming en de inpassing van techniek in de verschillende bouwdelen. Dit heeft geresulteerd in een breed pallet aan specifieke ingrepen die afgestemd zijn op de bouwkundige en historische staat van de bouwdelen. Met deze ingrepen realiseren we dan ook de ambitie om het comfort en de individuele regelbaarheid te verbeteren. Het gehele complex voldoet hiermee aan de BREEAM-in use Excellent uitgangspunten.
In opdracht van de universiteit hebben we daarnaast een pilot doorlopen om de haalbare kwaliteitskaders van de WELL-systematiek in het ontwerp vast te leggen.

Planning
De bouwperiode is twee jaar en start in 2021. Na de oplevering verhuizen medewerkers van Rechtsgeleerdheid van de interim huisvesting aan de Newtonlaan naar het gerenoveerde en moderne universiteitsgebouw ASP200

Adres: Achter Sint Pieter 200, Utrecht Start ontwerp: 2017 Ingebruikname: 2024 Bruto vloeroppervlakte: ca. 7.500 m²

Architect: JHK Architecten ism VB Erfgoed &am; Architectuur Adviseur bouwfysica: Peutz Adviseur kosten: Basalt Bouwadvies Constructeur: Vander Weide – Van Bragt bv Adviseur installaties: Huisman & van Muijen installatieadviseurs