Moxy Hotel Utrecht

JHK Architecten heeft in opdracht van Vastint Hospitality het ontwerp gemaakt voor een Utrechtse vestiging van het boetiekhotel Moxy. Moxy is een label van Marriott International. Gedurende de ontwerpfase is integraal samengewerkt met Ingenieursburo Linssen, LBP|SIGHT en Van Rossum Raadgevende Ingenieurs en de gemeente Utrecht.

Rotsoord als culturele basis
Het nieuwe hotel is gelegen in 'Rotsoord', dat ten zuiden tegen het centrum van Utrecht aan ligt. Het voormalig bedrijventerrein is volop in ontwikkeling. Oude bedrijfshallen maken plaats voor huisvesting voor studenten en starters of worden getransformeerd tot restaurants en winkels gericht op een stedelijk en jong publiek. Oud en nieuw gaat hier hand in hand, creatieve bedrijven weten de weg te vinden naar deze plek en het nieuwe station Vaartsche Rijn koppelt dit gebied aan het nationale spoornetwerk. De locatie op de noordwesthoek van Rotsoord, recht tegenover het nieuwe station en op loopafstand van de binnenstad, is een prachtige locatie voor Moxy.

Gebouwconcept
De hoek van Rotsoord wordt gemarkeerd met een hoogteaccent dat aansluit bij het naastgelegen politiebureau en de hoekbebouwing aan de Jutfaseweg. Het lage deel van het gebouw voegt zich naar de gebouwhoogtes in de kern van Rotsoord.

Zichtbaarheid en herkenbaarheid is voor Moxy erg belangrijk. Het gebouw is daarom ontworpen als een stedelijk en eigenzinnig object. De smalle noordgevel, gericht op het centrum en het station, biedt een canvas om de identiteit van Moxy te tonen. Het gaat om de herkenbaarheid van het label, en om op elegante wijze aanwezig te zijn in het straatbeeld. De gevel maakt een golvende beweging van onder naar boven, waardoor zon- en kunstlicht een spel speelt op de gevel gedurende de dag en de nacht. Een abstract, stedelijk kunstwerk.

Hoewel de langsgevels in hetzelfde materiaal zijn uitgevoerd, vormen ze een contrast met de kopgevel. De gevelopeningen in de langsgevels zijn gebundeld per twee kamers waardoor een schaalsprong wordt gemaakt tussen de grote schaal van het totale volume en de kleine schaal van het individuele raam. Door te kiezen voor diep terugliggende ramen in aluminium kaders zal de kamerverlichting een rol spelen in de expressie van de langsgevels. De grote ramen zorgen ervoor dat het gebouw een bewoonde en comfortabele uitstraling krijgt.

Levendigheid op straat
Het gebouw krijgt een alzijdige en transparante plint die een actieve bijdrage levert aan de belevingswaarde en leefbaarheid in deze nog in ontwikkeling zijnde hoek van Rotsoord. Hier bevinden zich de lounge, fitnessruimte en lobby van het hotel. Aan de waterkant is een beperkt terras voor hotelgasten. Alle faciliteiten van het gebouw, zoals fietsenstalling, technische ruimtes, installaties en afvalopslag zijn onopvallend opgenomen en weggewerkt in het gebouw. Op de hoger gelegen verdiepingen zijn 172 hotelkamers, waarvan er een aantal geschikt zijn voor gebruik door mindervaliden.

Bijzondere techniek, hoge kwaliteit
Het gebouw kent een uitzonderlijke constructie en bouwmethodiek. De kamers zullen als houten elementen worden aangeleverd en in het werk worden gestapeld op een betonnen onderconstructie. Deze methodiek zorgt voor een korte bouwperiode en beperkte overlast voor de omwonenden gedurende de bouw. Het gebouw voldoet aan de hoge eisen die Marriott stelt aan haar hotels, waardoor de kwaliteit van het gebouw het Nederlandse Bouwbesluit overstijgt.

Met het nieuwe Moxy Hotel is Rotsoord een aantrekkelijk gebouw rijker en hebben de bezoekers van Utrecht een comfortabele uitvalsbasis!

Adres: Rotsoord Utrecht Start ontwerp: 2016 Bruto vloeroppervlakte: ca. 6.500m²

Architect: JHK Architecten Adviseur bouwfysica: LBP|SIGHT Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs Adviseur installaties: Ingenieursburo Linssen