Transferium Deutersestraat 's-Hertogenbosch

De gemeente ‘s Hertogenbosch wil toe naar een autoluw centrum. Daarom verrijzen rond de oude binnenstad meerdere transferia. Eén daarvan is het transferium Deutersestraat, bedoeld voor bezoekers van de binnenstad en werknemers van het nabijgelegen Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het transferium biedt plaats aan 1100 auto’s en 240 fietsen.

De unieke ligging, nabij het natuurgebied De Gement, vroeg om een zorgvuldige inpassing met aandacht en respect voor de natuurlijke omgeving. De transferiumgarage is de ‘groenste’ transferiumgarage van Nederland in de breedste zin van het woord. De 1500 zonnepanelen op het dak van het gebouw leveren twee keer zoveel energie dan dat de parkeergarage gebruikt. Deze energie wordt opgeslagen en op een slimme manier ingezet voor bijvoorbeeld het opladen van fietsen, auto’s en transferiumbussen. Het transferium is daarmee een batterij voor de stad.

Aan het gebouw hangen kasten voor vogels, vleermuizen en bijen. Het landschap rondom het transferium is opnieuw ingericht met onder andere wadi’s en een grote diversiteit aan nieuwe bomen en struiken. Er zijn meer bomen geplant dan weggehaald. Transferium Deutersestraat heeft dan ook het 'gebiedslabel A' van NL Greenlabel ontvangen.

Het parkeergebouw krijgt een natuurlijke en wintergroene gevel die de uitstraling van licht en geluid zoveel mogelijk beperkt en fijnstof afvangt. Dit steeds meer opkomende groen zal de komende jaren de garage in aanzicht doen veranderen. Een helder en overzichtelijk ontwerp vormt de basis voor een positieve en comfortabele parkeerervaring. Fysieke en sociale veiligheid staan hierbij voorop. De lay-out van de parkeerverdiepingen zorgt voor een logische en veilige routing voor zowel de automobilist als de voetganger. Trappenhuizen, liften, beheerderruimte en serviceruimten zijn eenvoudig vindbaar en goed zichtbaar.

In samenwerking met Witteveen+Bos heeft JHK een referentieontwerp, het PvE en de contractstukken op basis van de UAV-gc opgesteld ten behoeve van de ontwerp- en contractfase. Het gaat om een transferiumgarage inclusief omgeving (busstation, toeleidende infra, rotonde, fietstunnels, landschap). In april 2016 is de aanbestedingsprocedure op basis van deze stukken gestart.

Adres: 's-Hertogenbosch Opdrachtgever: Gemeente 's-Hertogenbosch Start opdracht: 2016 Oplevering: 2018 Aantal parkeerplaatsen: 1.100 auto- en 240 fietsparkeerplaatsen

Opstellen ontwerp en contractstukken: Witteveen+Bos ism JHK Architecten hoofdaannemer:Ballast Nedam Parking Uitwerking gebouw en landschap: Ballast Nedam/Wurck