Stadkamer

Stadkamer is een nieuwe organisatie die is ontstaan vanuit de Bibliotheek Zwolle, kunstencentrum Muzerie en Kunst&Zo. Bij Stadkamer staan inspiratie, kunst, kennisuitwisseling en cultuur centraal. Transparantie en openheid zijn ons uitgangspunt geweest voor het ontwerp van de transformatie van het voormalige GGD complex aan de Singel in Zwolle. Het kantorencomplex zal veranderen in een uitnodigende plek voor het culturele programma van Stadkamer.

Bijzondere gebouwen
Het complex is gebouwd in opdracht van de IJsselcentrale en was tot voor kort in gebruik door de GGD. Het complex bestaat uit vier gebouwen dat in drie decennia tot stand is gekomen. De GGD trekt zich nu terug in het meest monumentale gebouw van het complex. De overige drie gebouwen zijn beschikbaar voor Stadkamer.

Met name het voorste gebouw, met één van de eerste cortenstalen gevels van Nederland, heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot een modern monument. Het gebouw is samen met de achterliggende kantoortoren, met sierbetongevel, omstreek 1970 ontworpen door architect Adrianus Carolus Nicolaï. Op de begane grond zat een publiek toegankelijk informatiecentrum, vermoedelijk van de IJsselcentrale. In 1985 is een tussenlid gebouwd dat de drie bouwdelen aan elkaar verbindt.

Nieuw gebouwensemble
We stellen voor om de originele entree van het voorste gebouw opnieuw te gaan gebruiken. De glazen plint wordt opnieuw de toegang voor het complex en herkrijgt zijn openbare karakter. Met deze aanpassing komt de toegang ook weer dichter tot de Burgemeester Van Roijensingel te liggen. Het bouwdeel uit 1985 komt daarmee buiten gebruik en sloop ervan geeft ruimte aan een nieuw volume. Het nieuwe bouwdeel biedt plaats aan een multifunctionele zaal voor het houden van lezingen, optredens, diners, etc. Dit is een grote verbetering, omdat de entree nu veel dichter bij de Burgemeester Van Roijensingel komt te liggen.

Het nieuwe ensemble van Stadkamer is opgebouwd uit een aantal gebouwdelen die elk hun eigen karakter hebben. De toren is robuust en het entreegebouw is eigenzinnig en kleurrijk. Het nieuwe bouwdeel zal hier als contrasterend volume aan toe worden gevoegd. Dit bouwdeel heeft een voor de functie passende gesloten gevel, maar is bekleed met een translucente huid met een verfijnde verticale belijning. Verlichting achter de translucente huid zorgt ‘s avonds voor een spannend en opvallend spel. De gevel laat zien wat er binnen gebeurt: bij een popconcept kleurt de gevel heftige, wisselende kleuren - terwijl bij een voorleeswedstrijd of gala de gevel zacht wit kleurt. Het logo, dat is aangebracht achter de translucente gevel, is altijd zichtbaar. Iedereen kan zien dat het leeft en bruist in de zaal!

Transformatie
In het transformatieconcept staat flexibiliteit, transparantie en ruimtelijke kwaliteit voorop. Het neutrale casco wordt een perfect canvas voor Stadkamer. Nieuwe vides zorgen voor licht, lucht en zicht en maken een doorlopende en spannende route mogelijk. Deze gaten komen centraal op de vloeren, op de meest donkere plek. Boven de grote vide komt een daklicht zodat er meer daglicht dan ooit het gebouw binnenkomt. In de vides komen trappen. De trappen wisselen van richting zodat er een spannend ruimtelijk spel ontstaat en de levendigheid in het gebouw toeneemt. In de onderste vide, die de begane grond koppelt aan de kelder, komen naast een functionele trap ook een tribune en een glijbaan. Alle trappen hebben dichte balustrades die bekleed zijn met hout. Het hout werkt akoestisch, geeft de traploper privacy en voorkomt hoogtevrees. Op de balustrade is een aanvullende handrail toegevoegd.

De balustrades van de vide zijn van hardglas met een RVS buisleuning. Zo komt het daglicht zo ver mogelijk het gebouw in en blijft de openheid geborgd. Aan de onderzijde van de trappen zijn de treden zichtbaar gemaakt.Al deze trappen voldoen aan de eisen die worden gesteld door ITS.

Op de begane grond wordt de betonnen constructie in het zicht gelaten. De noodzakelijke akoestische voorzieningen worden opgelost met plafondeilanden die tussen de duidelijke aanwezige hoofddraagconstructie worden bevestigd. De verlichting accentueert de heldere draagstructuur van het gebouw en vormt een doorlopend geheel met de buitenverlichting.

Interieur
De gedachte is dat het gebouw op het maaiveld het meest openbaar toegankelijk en levendig is, en dat het hoger in het gebouw steeds rustiger wordt. Op de begane grond is het cultureel café gesitueerd, de multifunctionele zaal en de publieke werkplaatsen. In de kelder en op de eerste en tweede verdieping is de collectie van de bibliotheek ingepast. Op de derde verdieping is ruimte over, die extern kan worden verhuurd. Hier zijn ook een pantry en de vergaderkamers van Stadkamer gesitueerd, die ook gebruikt kunnen worden door de externe huurder. Op de vierde en vijfde verdieping komen de kantoren van Stadkamer. De boeken-, dvd- en cd-collectie wordt ingepast in de kelder en op de eerste en tweede verdieping. Bij het inrichten wordt rekening gehouden met de White-box formule, maar deze wordt niet strikt nageleefd. Tussen de collectie worden bijzondere plekken ingericht. Deze bijzondere plekken, die we ‘hotspots’ noemen, worden passend bij de doelgroep vormgegeven. Denk hierbij aan een boomhut, voorleestribune en filmcabine.

Stadkamer heeft een prachtige plek aan de singel gevonden en dankzij de opvallende en goed bruikbare gebouwen kan Stadkamer hier uitstekend invulling geven aan haar hoge ambities.

Adres: Zeven Alleetjes 1, Zwolle Opdrachtgever: Gemeente Zwolle Gebruiker: de Bibliotheek, de Muzerie, Kunst & Zo Start opdracht: 2014 Oplevering: 2017 Bruto vloeroppervlakte: ca. 5.900 m²

Projectmanagement: Gemeente Zwolle Constructeur: Alferink-van Schieveen bouwtechnisch adviesbureau Adviseur installaties: Grontmij Adviseur bouwfysica: W/E adviseurs