P+R Hooggelegen

KCAP Architects&Planners en JHK Architecten hebben als team de Europese aanbesteding gewonnen voor de P+R Hooggelegen in Utrecht. Het project zal, in opdracht van de Gemeente Utrecht, worden gerealiseerd in twee fasen, elk bestaand uit een gebouw van 31.000 m² met elk 1.000 parkeerplaatsen.

De P+R zal een prominente plek krijgen aan de A2 Utrecht-Amsterdam, tussen Kantorenpark Papendorp en knooppunt Hooggelegen. De ontsluiting vindt plaats middels een nieuwe afrit van de A2 en een viaduct in aanbouw, dat het nieuwe gebied van Leidsche Rijn verbindt aan Utrecht. Het ensemble vormt een landmark aan de snelweg. Opgetild boven maaiveld, steken de 9 en 7 verdiepingen hoge gebouwen uit boven het nieuwe viaduct en de geluidswal.

De driehoekige vorm relateert aan de belangrijkste zichtlijnen en verankert de gebouwen in hun omgeving. De gevels bestaan uit lichtbrons en zilverachtige geanodiseerde aluminium lamellen. Door hun diagonale orië ntatie benadrukken zij het dynamische karakter van de gebouwen en ontstaat een spel in transparantie, afhankelijk van de kijkrichting van de waarnemer.

Adres: Papendorp, Utrecht Opdrachtgever: Gemeente Utrecht Start opdracht: 2010 Ontwerp: JHK Architecten ism KCAP Architects&Planners

Constructeur: IBU - Utrecht Adviseur installaties: WHR Adviseur bouwfysica: DGMR Raadgevende Ingenieurs

Publicaties: Automobile Architecture, Vastgoedmarkt, Parkeermagazine, Stedenbouw & Architectuur Parkeren