Cornerstone - Hoofdkantoor Dura Vermeer

Gebouw Cornerstone is één van de eerste gerealiseerde gebouwen binnen het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van Rotterdam The Hague Airport. Prominent tegenover de vertrekhal springt het nieuwe hoofdkantoor van Dura Vermeer in het oog als een kloek bakstenen gebouw dat bestaat uit volumes van verschillende hoogte.

In opdracht van Dura Vermeer Vastgoed is het gebouw, met 24.500m2 brutovloeroppervlak, ontwikkeld als multi-tenant gebouw. Het kantoor bestaat uit twee gebouwdelen met separate entrees, in één van deze gebouwdelen heeft Dura Vermeer inmiddels zijn hoofdkantoor gevestigd. Het interieur hiervoor is eveneens ontworpen door JHK Architecten. Naast 12.750 m² kantoorruimte op maximaal acht bouwlagen telt het gebouw één bovengrondse en drie ondergrondse parkeeerlagen, voor in totaal 370 auto's.

Het gebouw opent zich op de meest prominente hoek naar het Airportplein toe middels een grote hoge entreepoort. Twee monumentale trappartijen verbinden het maaiveldniveau van het plein met de ca. 3 meter hoger gelegen binnentuin. In de binnentuin staan de opgangen naar de ondergelegen parkeergarage die, net als de plint, worden uitgevoerd in met relief ontworpen wit prefab beton. Door de positie van de hoge en lage gebouwvolumes vangt de binnentuin optimaal zonlicht.

De bovenbouw van metselwerk wordt van de plint gescheiden middels een rondlopende glazen strook. Hierin bevinden zich de representatieve functies met de entreehallen, recepties, coffee-corners en de bedrijfsrestaurants. In het door Dura Vermeer gebruikte kantoordeel wordt via een vide in de entreezone het vergadercentrum op de tweede verdieping gemakkelijk bereikbaar voor externe bezoekers. De v erdiepingen daarboven zijn verdeeld onder de verschillende werkmaatschappijen. Op de verdiepingen creëren spelregels en bouwstenen eenheid en geven deze tegelijkertijd ruimte aan de verschillende wensen en eisen per werkmaatschappij. Het interieur heeft een frisse maar tegelijkertijd ook warme uitstraling. De neutrale basis wordt gecreëerd door verschillende tinten grijs met daarop een warm accent van bamboe en underlayment.

Het opgaande metselwerk voor de bovenste zeven lagen is uit drie verschillende metselvlakken opgebouwd. Het verschil zit in de nuance, mat, glimmend of grof. Er ontstaat een abstracte toepassing van metselwerk: een blokkenpatroon van verschillende metselwerkvlakken en perforaties voor de benodigde ramen. Deze ramen zijn uitgevoerd in technisch geanodiseerd aluminium met een lichte bronstint en worden aan de randen ingekaderd door middel van hetzelfde geanodiseerde aluminium. Om het volume van de bovenbouw als een doorlopend geheel te laten spreken zijn de ramen per verdieping een half stramien verschoven.

Adres: Rotterdam The Hague Airport Opdrachtgever: Dura Vermeer Vastgoed Start opdracht: 2006 Oplevering: 2013 Bruto vloeroppervlakte: ca. 24.500 m²

Stedenbouwkundig ontwerp: EGM Architecten Supervisor: Quist WintermansArchitekten Hoofdaannemer: Dura Vermeer Bouw Rotterdam Constructeur: Aronsohn Raadgevende Ingenieurs Adviseur installaties: Techniplan Adviseurs Adviseur bouwfysica: DGMR Raadgevende Ingenieurs