MCC

Op de locatie van het bestaande politiebureau aan de Prins Bisschopsingel te Maastricht, is in opdracht van de Veiligheidsregio Limburg Zuid een Meld- en Coordinatiecentrum (MCC) ontworpen. Het MCC vervangt het voormalige sport- en opslaggebouw, de techniekruimten hiervan zijn geintegreerd in de nieuwbouw.

Gelegen in het Jekerdal, maakt het MCC onderdeel uit van een weloverwogen ensemble. De ellipsvorm voegt zich, met respect voor de huidige bebouwingskarakteristiek, naar de bestaande context. De horizontale geleding van de gevel zorgt ervoor dat het gebouw aansluiting vindt op de kenmerkende gevelopzet van de bestaande bouw. Het herkenbare volume van het MCC manifesteert zich bovendien als een perfecte ingeleide voor de mogelijk toekomstige ontwikkelingen van het gebied.

Samengebracht in een compact volume van circa 4.500m2, vormen meldkamer, callcenter en verscheidene kantoorfuncties het zenuwcentrum van de Zuid Limburgse crisis- en rampencoordinatie. Het geheel is opgetild boven een robuuste plint van opslag- en stallingsfaciliteiten, een laag die voorbereid is op een mogelijke uitbreiding van kantoorfuncties in de toekomst. Het hart van het gebouw, in de vorm van een atrium, ontplooit zich als een plek voor ontspanning en ontmoeting en vormt tevens de centrale spil die de diverse functies met elkaar verbindt. Dit atrium wordt afgemaakt met een glazen dak, zodat ook in het centrum van het gebouw voldoende daglicht zal binnendringen. Het MCC sluit aan op het binnengebied van het bestaande politiebureau. De entree van het gebouw volgt zodoende logisch op de wandeling die men maakt om van het bestaande gebouw in het MCC te komen en leidt tot midden in het atrium. De grotere en meer introverte ruimtes zijn georienteerd op dit binnengebied, de kantoorachtige ruimtes zijn gericht op de directe woonomgeving van het Villapark en het Jekerdal. Het gehele ontwerp wordt gekenmerkt door een hoge mate aan flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid, waardoor het nu en in de toekomst garant staat voor een prettig werkklimaat.

De onder- en bovenbouw van het MCC vinden in materialisatie en detaillering aansluiting op de klassieke, rijk gedetailleerde metselwerkarchitectuur uit de directe omgeving. De bovenbouw wordt gekenmerkt door een moderne en lichte uitstraling. Een sterke ritmiek van diepliggende, hoge ramen zorgt voor genoeg daglichttoetreding in de werkzones en voldoende privacy in de meldkamer en het callcenter. Bovendien wordt met de uitstekende prefab-elementen van aluminium met een relief een natuurlijke zonwering tot stand gebracht. De robuuste plint is voorzien uit grof metselwerk. Het stevige basement garandeert voor de vitale functies van het crisiscentrum een beschermde positie, zonder dat het gebouw zich hoeft te verhullen voor haar directe omgeving.

Adres: Prins Bisschopsingel 53, Maastricht Opdrachtgever: Veiligheidsregio Limburg Zuid Start opdracht: 2006 Oplevering: 2010 Bruto vloeroppervlakte: ca 4.600 m²

Projectmanagement: Brink Management en Advies bv Hoofdaannemer: BAM Utiliteitsbouw Maastricht Constructeur: Aronsohn Raadgevende Ingenieurs Adviseur installaties: Deerns Raadgevende Ingenieurs Adviseur bouwfysica: DGMR Raadgevende Ingenieurs

Publicaties: 2012 Municipal Architecture