Atos Origin Flight Forum

Het ontwerp voor Atos Origin is gesitueerd op Cluster 4 van FlightForum te Eindhoven. Het stedenbouwkundig ontwerp is afkomstig van MVRDV en stelt heldere voorwaarden aan nieuwe gebouwen. De eisen om de kavelgrens volledig te bebouwen en het gebouw te voorzien van een continu gevelmotief geven het complex zijn unieke en karakteristieke verschijningsvorm.

Het gebouw voorziet in ca. 18.900 m² bedrijfsruimte, verdeeld over 2 lagen en 5 bouwdelen. Van buiten toont het gebouw zich echter als één geheel doordat de bouwdelen afwisselend op de begane grond en de tweede verdieping in de gevel zijn gekoppeld. De rondlopende buitengevel heeft een sterk verticale geleding en is in donker baksteen uitgevoerd. Het vormt zo de harde schil van het gebouw. Doordat op een viertal plaatsen de bouwdelen alleen op de tweede verdieping zijn gekoppeld ontstaan er poorten naar de patio´s en entreehoven van het gebouw. De patio´s en entreehoven hebben een technisch uiterlijk met lichte materialen en vormen zo een duidelijk contrast met de donkere buitenschil.

Centraal door het gebouw loopt een as die vier van de vijf bouwdelen verbindt. Deze as vormt de centrale ontsluiting van het gebouw. Daar waar de as door de patio´s loopt bevinden zich de entrees en pantry´s. De as splitst de bouwdelen in twee gelijke delen, waardoor er vloervelden van ca 750 m² ontstaan.

Parkeervoorzieningen zijn conform het stedenbouwkundig plan opgenomen in een ring rondom het gebouw. Daarnaast is de begane grond van het gebouw beschikbaar voor parkeren, met uitzondering van de patio´s voor de entreegebieden.

Het eindresultaat is een complex dat vanaf de rondweg overkomt als sterk monolithisch en dat op de schaal van de bezoekers beschikt over ruimtes met intimiteit en allure.

Adres: FlightForum 3000, Eindhoven Opdrachtgever: KroFor Eindhoven V.O.F. Gebruiker: Atos Origin Start opdracht: 2005 Oplevering: 2007 Bruto vloeroppervlakte: ca. 18.900 m²

Stedenbouwkundig ontwerp: MVRDV Projectmanagement: A&O Bouwteampartners v.o.f. Hoofdaannemer bouwkundig: Stam & de Koning Constructeur: Van Rossum raadgevende ingenieurs Amsterdam B.V. Adviseur installaties: Houdstermaatschappij Bosman Bedrijven b.v. Adviseur bouwfysica: DGMR