Kantoor VVAA

Op Papendorp, de Taats Noord, in de gemeente Utrecht is, in opdracht van OVG projectontwikkeling, een nieuwe huisvesting ontwikkeld voor de VVAA.

Het gebouw bevindt zich aan de Orteliuslaan vlakbij het Taatsenplein. Hier is volgens de stedenbouwkundige uitgangspunten een ca. 30 meter hoog volume ontworpen in acht verdiepingslagen. Het volume is onderdeel van een groter ensemble van vier kwadranten. Het kantoor voor de VVAA neemt de helft van dit ensemble in. Het hoofdvolume is in drie bouwdelen geleed. Ter plaatse van twee insnoeringen is vanaf het openbare terrein doorzicht aanwezig naar de erachter gelegen binnentuin. Aan de tuinzijde van deze insnoeringen zijn achter transparante gevels communicatietrappen opgenomen. Aan de straatzijde zijn hier pantrys en pauzeplekken voor de medewerkers gesitueerd waardoor een riant uitzicht wordt geboden op het brede en groene profiel van de Orteliuslaan. Centraal aan de voorzijde van het gebouw bevindt zich de ingang in een twee lagen hoge entreehal op het eerste verdiepingsniveau. In de entreehal bevindt zich een dunne entresolvloer welke zorgt voor optimale daglichttoetreding en tranparantie in de entreehal maar tevens het linker en rechter gedeelte van het gebouw op dit eerste verdiepingsniveau met elkaar koppelt.

Het gebouw bestaat uit "stoere" metselwerk gevels en bijbehorende verbijzonderingen middels natuurstenen kaders in de gevelopeningen voor de onderste twee lagen. Hierin bevinden zich de meest bijzondere gebruiksfuncties als bedrijfrestaurant, cursusruimtes en algemene vergaderruimtes. De opgaande metselwerk gevel is op een subtiele wijze horizontale en verticale zin geleed door verschillende metselwerkverbanden en gedifferentieerd voegwerk. De gevels grenzend aan de openbare ruimte zijn van een blokverband voorzien en hebben diepere negges dan de gevels aan de binnentuin. Alle aluminium puien, roosters en paneelvullingen zijn in een geanodiseerde licht bronsachtige tint.

Adres: Orteliuslaan, Papendorp - Utrecht Opdrachtgever: OVG projectontwikkeling BV Gebruiker: VVAA Groep BV Start opdracht: 2004 Oplevering: 2006 Bruto vloeroppervlakte: ca. 28.000 m²

Projectmanagement: Heuvel-op Hoofdaannemer: Dura Vermeer Bouw Constructeur: Bartels Ingenieursburo Adviseur installaties: Ilex Installatiemanagement Adviseur bouwfysica: Peutz