Renovatie en herinrichting gebouw WY

Het uit 1968 daterende Gebouw WY op de High Tech Campus van Philips is het afgelopen jaar ingrijpend gerenoveerd. Het verouderde laboratorium is vervangen door lichte, transparante kantoren en testruimten. Kernen, installaties en gevels zijn vernieuwd. Het gebouw heeft een nieuwe entree gekregen, vormgegeven als een ijl en transparant volume.

Gebouw WY op de High Tech Campus in Eindhoven is met ruim 25.000 m² een van de grootste Philips Research gebouwen. Door zijn centrale ligging en afmeting van 9 verdiepingen is het één van de beeldbepalende elementen op de High Tech Campus. Het gebouw is indertijd opgezet als laboratorium, waar vele uitvindingen van Philips zijn gedaan. Om het toekomstbestendig te maken was een rigoureuze renovatie noodzakelijk, waarbij de oude laboratoria zijn getransformeerd naar eigentijdse kantoren en testruimten.

Interessant in een renovatie is de dialoog tussen het oude en het nieuwe. Het is belangrijk om karakteristieke elementen te waarderen en een nieuw elan te geven. Gebouw WY was enerzijds een donker en nors gebouw met een hoge mate van repetitie, waardoor het een oostblok-achtige uitstraling had. Anderzijds beschikte het over diverse karakteristieke elementen, zoals de stoere betonnen schijfvormige constructie in de gevels, de grotere verdiepingshoogten dan nu gebruikelijk en de karakteristieke zendmast op het gebouw, die herinnert aan de eerste kleuren-tv uitzendingen.

In de renovatie zijn deze elementen behouden en sterker naar voren gebracht. De grafiek van de gevel is aangescherpt met nieuwe ranke aluminium kozijnen. De zendmast is gerenoveerd en kijkt weer trots uit over Eindhoven. De schijven zijn opgefrist en worden ´s avonds expressief aangelicht. Het gebouw had ook een nieuwe ingreep nodig. Een nieuwe liftkern zorgt voor kortere looplijnen en geeft het gebouw voor het eerst een hart met uitzicht.

Om Gebouw WY een werkelijk nieuw gezicht te geven was een representatieve entree noodzakelijk. Deze is vormgegeven als een ijl en transparant volume in contrast met het zware en solide gebouw. De entree is in wezen een route over een luie trap naar de opengewerkte kelderlaag, die door middel van een vide aan het gebouw is gekoppeld. Licht, lucht en ruimte spelen hier de hoofdrol en begeleiden de wandelaar argeloos het gebouw in tot aan de liftkernen. Ruw gemetselde natuurstenen wanden herinneren aan de jaren ´60 architectuur die voorheen overal op de campus was te zien.

Ook de omgeving van Gebouw WY is grondig getransformeerd. De versteende parkeerplak is vervangen door het groene berkenlandschap dat overal op de campus is te zien. Hiermee voegt het bestaande gebouw zich moeiteloos in de vernieuwde setting.

Adres: Prof. Holstlaan, High Tech Campus Eindhoven Opdrachtgever: Philips Electronics Nederland Gebruiker: Philips Research e.a. Start opdracht: 2004 Oplevering: 2011 Bruto vloeroppervlakte: ca 25.600 m²

Landschapsarchitect: Juurlink & Geluk Projectmanagement: Brink Management & Advies Hoofdaannemer: BAM Van Straten Constructeur: Adviesbureau Tielemans Adviseur installaties: Deerns Raadgevende Ingenieurs Adviseur bouwfysica: DGMR Raadgevende Ingenieurs