Oosterheem

Op een prominente locatie in Oosterheem is, op de as van de invalsweg, een ensemble van twee woongebouwen en een half verdiepte parkeergarage gerealiseerd.

Op macroniveau is het ensemble vooral een dynamische blikvanger, die zich naar alle zijden anders toont. Op microniveau wil het complex de schakel zijn tussen de halte van het lightrailstation en het multifunctionele buurtcentrum. Allereerst is, door een compacte en efficiënte organisatie van het programma, ruimte gelaten voor een plein bij het station. Verder is door de positionering van de woongebouwen een goede bezonning van het plein voor het buurtcentrum mogelijk evenals een visuele relatie tussen lightrail en buurtcentrum.

De twee woongebouwen zijn gekoppeld door een 'groen' podium, het dak van de halfverdiepte parkeergarage. Op dit niveau liggen de entrees van de woongebouwen tegenover elkaar en vormen met de trappen en hellingbaan een representatief entreegebied.

De woongebouwen bestaan uit tien woonlagen en bevatten 5 appartementen per laag. De grotere woningen beschikken over royale inpandige serres met geheel te openen vouwramen.

De gevels rondom zijn uitgevoerd in oranje/rood metselwerk. De gevels grenzend aan het dek zijn uitgevoerd in wit metselwerk. Bij een rondgang om het complex verandert zo het karakter voortdurend en op het dek staat men plots in een witte wereld.

Adres: Oosterheem, Zoetermeer Opdrachtgever: Fortis Vastgoed Ontwikkeling, Dura Vermeer Bouw Leidschendam Start opdracht: 2001 Oplevering: 2005 Bruto vloeroppervlakte: ca. 9150 m²

Landschapsarchitect: Gemeente Zoetermeer Stedenbouwkundig ontwerp: Wolter van Proosdij Stedebouw Hoofdaannemer: Dura Vermeer Bouw Leidschendam Constructeur: Constructie adviesbureau Steens BV Adviseur bouwfysica: Peutz