Philips Design

Geheel in lijn met de centralisatie van de verschillende Philips afdelingen op de High Tech Campus, heeft ook Philips Design haar locatie midden in de stad verlaten. Na meerdere gebouwen bekeken te hebben viel de keuze uiteindelijk op één van de tweede generatie NatLab-gebouwen uit begin jaren 60. Gebouw WD, dat eigenlijk op de nominatie stond om gesloopt te worden, is daarmee ternauwernood gered. Philips Design kreeg niet alleen een nieuwe plek op de campus, maar moest ook de overstap maken naar het WPI (Work Place Innovation) concept, de Philips standaard voor flexibel werken.

Het karakteristieke gebouw uit 1961 bestaat uit één bouwlaag van ruim 5000 m² en is voorzien van een patio in het midden. Al tijdens het ontwerptraject is het gebouw gestript en ontdaan van alle systeemwanden en -plafonds. Een prachtig staalskelet kwam tevoorschijn, voorzien van een variatie aan schilderkleuren, ontstaan door het door de jaren heen wisselen van functies. Het dak, bestaande uit betonnen cassettes in het zicht, maakte de industriëe look & feel compleet. Ook de vloeren bleken bijzonder; als een lappendeken lagen grote vlakken parketvloer in keurig visgraatmotief over het gebouw verspreid. Al snel was duidelijk dat deze aangetroffen kwaliteiten veel potentie in zich hadden.

De uiteindelijke ontwerphouding is te omschrijven als 'what-you-see-is-what-you-get'. Het staalskelet, de betonnen plafonds en de houten vloeren werden exact gehandhaafd zoals aangetroffen. De bestaande structurele metselwerkwanden werden geschilderd in een warme grijze kleur. Door vervolgens alle nieuwe elementen in een herkenbare kleur en detaillering toe te voegen, blijft ten allen tijden zichtbaar wat oud is en wat nieuw. De industriële uitstraling en de overmaat van het bestaande gebouw heeft samen met het comfort van de nieuwe ingrepen, geresulteerd in een unieke werkomgeving die meer is dan de som der delen. Een ideale werk- en productieruimte voor een creatief bedrijf als Philips Design.

De bestaande gebouwstructuur bleek uitstekend geschikt voor het onderbrengen van het functieprogramma van Philips Design. De bestaande ontsluitingsstructuur die bestond uit een rondlopende middengang is in een minder rigide vorm gehandhaafd. Door een nieuwe 'kloostergang' rondom de bestaande binnenplaats toe te voegen wordt een diversiteit aan looproutes door het gebouw mogelijk en worden korte communicatielijnen gewaarborgd. De al jaren verloederde binnentuin is opnieuw ingericht waardoor de patio weer het hart van het gebouw vormt. De grote open atelierruimtes vonden een logische plaats rondom deze patio, met een grote interne transparantie als resultaat. De meer gesloten functies hebben een plaats gekregen in de buitenring aan de gevel. In het hart van het gebouw grenzend aan de patio, ligt de 'Breakout space', die fungeert als ontmoetingsplein voor medewerkers en bezoekers, die bijvoorbeeld workshops komen volgen in een van de daarvoor speciaal ingerichte ruimtes.

De doorlooptijd van het project was extreem kort; in een periode van ongeveer een jaar is zowel het ontwerp als de uitvoering afgerond. Dit maakte een alternatieve projectorganisatie noodzakelijk. Intensieve workshops met Philips Design hebben het ontwerpproces gaandeweg gevoed. Terwijl het bouwteam wekelijks bij elkaar kwam, werd er ondertussen al gesloopt en opgebouwd op de bouwplaats. De krappe planning vereiste een sterke hands-on-mentaliteit van alle betrokkenen.

Adres: High Tech Campus 33, Eindhoven Opdrachtgever: Philips Real Estate Gebruiker: Philips Design Start opdracht: 2010 Oplevering: 2012 Bruto vloeroppervlakte: ca. 5.400 m²

Interieur architect: Inbo/JHK Samenwerkende Architecten Projectmanagement: DHV Hoofdaannemer: Van Straten Bouw en Vastgoed Constructeur: Archimedes Bouwadvies Adviseur installaties: Strukton Worksphere Adviseur bouwfysica: Strukton Worksphere