De Huygens AOES Noordwijk

Het SpaceBusiness Park Noordwijk is een in ontwikkeling zijnde hoogwaardig bedrijvenpark van 15 hectare, gelegen aan de Zwarteweg te Noordwijk. Deze locatie, gelegen tegenover Estec, is bedoeld voor de vestiging van ruimtevaartgeoriënteerde en andere hoogwaardig kennisintensieve bedrijven. In opdracht van BAM Utiliteitsbouw bv Regio Den Haag Is gebouw “De Huygens” ontwikkeld als nieuwe huisvesting voor AOES Group BV. AOES (Advanced Operations and Engineering Services) is een internationaal bedrijf dat zich voornamelijk bezig houdt met space- en vliegtuigengineering.

Naast de stedenbouwkundige uitgangspunten en het beeldkwaliteitplan zijn de afmeting van de beschikbare kavel en het hierop toegestane bouwvlak leidend geweest in de keuze voor de lay-out van het volume en de inrichting van het terrein. Het compacte volume heeft een alzijdige kwaliteit en uitstraling, versterkt door de parkeeroplossing die gelijkwaardig rondom het gebouw is gelegen.

Het robuuste metselwerk blok is per verdieping ingesneden en voorzien van verdiepingshoge puien. Deze sneden geven zowel in het exterieur als in het interieur vorm aan het gebouw. Binnen ontstaan zones tussen de dichte vlakken in de kopgevels waar verkamerd kan worden, terwijl achter de transparante geveldelen in de kop de vloeren meer open zijn ingericht.

Op de begane grond ligt de entreehal in het midden van de langsgevel, tegenover de kern van het gebouw. De centrale ligging van deze kern, waarin de verticale ontsluiting van het gebouw zijn plaats vindt, geeft het gebouw een maximale flexibiliteit en houdt de ruimte aan de gevel vrij indeelbaar. Hierdoor wordt er op de diepe vloeren optimaal gebruik gemaakt van daglichttoetreding en uitzicht. Het gebouw telt 3 verdiepingen met in totaal ca. 2600 m2. De detaillering van het gebouw ondersteunt het concept. De diepe neggen in de kopgevels en ter plaatse van de ramen in de langsgevels zijn rondom uitgevoerd in metselwerk. Met dit detail wordt het monolitische karakter van het blok nog eens versterkt. Met de ruwe, landschappelijk ogende steen in combinatie met een scherpe en technische detaillering krijgt het gebouw een eigentijds maar ook gedegen karakter dat zich voegt naar de wensen van haar gebruiker.

Adres: SpaceBusiness Park, Noordwijk Opdrachtgever: BAM Utiliteitsbouw Gebruiker: AOES Group B.V. Start opdracht: 2007 Oplevering: 2008 Bruto vloeroppervlakte: ca. 2.700 m²

Stedenbouwkundig ontwerp: Proosdij Koster Hoofdaannemer: BAM Utiliteitsbouw Constructeur: BAM Advies ∓ Engineering Adviseur installaties: BAM Techniek